Help

Met deze online fototool kun je online je foto's bewerken en opslaan of emailen. Hieronder worden de belangrijkste mogelijkheden toegelicht.

Openen van foto's
Je kunt zowel foto's van je harde schijf bewerken als foto's van Internet. Klik op 'Bestand' en dan op 'Open', vul dan de URL in van een plaatje op Internet of klik op 'Browse' om een foto van je harde schijf te gebruiken.

Opslaan en bewaren van foto's
Er zijn voor het opslaan en bewaren van foto's een aantal mogelijkheden:
 • Je kunt de de huidige foto online opslaan op fototool.nl, klik op 'Bestand' en dan op 'Save online'. Je kunt ook alle open foto's in 1 keer online opslaan. Klik op 'Bestand' en dan op 'Save alles'.
 • Je kunt de bewerkte foto opslaan op je harde schijf, klik op 'Bestand' en dan op 'Save op schijf'.
 • Je kunt ook de huidige foto naar jezelf of iemand anders mailen. Vul bij 'Eigenschappen' het emailadres in en klik dan op 'Bestand' en 'Verstuur email'.

Screenshot maken en bewaren
Fototool.nl is ook erg handig als je een screenshot wilt bewaren en/of mailen. Maak eerst ergens een screenshot van <alt><Print Screen>, Klik dan op 'Bestand' en dan op 'Nieuw'. Klik bij het dialoogvenster op Ok. Klik dan op 'Bewerken' en dan op 'Plak'. Kijk nu bij Opslaan en bewaren van foto's hoe je het screenshot bewaard.

Foto verkleinen en bijsnijden
Je kunt eenvoudig foto's verkleinen en bijsnijden. Als je een foto wilt verkleinen, klik dan op 'Afbeelding' en dan op 'Image grootte'. Bepaal nu hoe groot je foto moet worden. Je kunt ook eenvoudig een selectie uit je foto verkrijgen. Bepaal met je muis welk deel van de foto je wilt hebben en klik dan op 'Bestand' en daarna op 'Bijsnijden'.

Foto roteren en flippen
Foto's roteren en flippen doe je via 'Afbeelding' en daarna 'Roteer'. Bij 'Roteer %' kun je heel precies het aantal graden opgeven hoeveel je de foto wilt roteren om bijvoorbeeld de horizon recht te krijgen.

Tekentools
Fototool.nl heeft ook een aantal eenvoudige tekentools bijgevoegd waardoor je je foto's een extra persoonlijk tintje kunt geven. Je kunt lijnen, cirkels en vierkanten tekenen en ook je foto's voorzien van tekst. Dit kan met het linker gedeelte van de fototool.

Voorkomen van out of memory fouten
Krijg je vaak out of memory fouten bij het gebruikt van de fototool? Dan moet je het geheugen dat wordt gebruikt door de fototool vergroten:
 • Windows: ga naar windows configuratiescherm en zoek daar het Java Control Panel. Klik in de control panel op java en dan op view bij java applet runtime settings en vul voor
  128MB in: -Xmx128M bij Java Runtime Parameters (zoek naar de meeste recente versie).
 • Mac: bij Java versie 1.4 of lager ga naar /Applications/Utilities/Java/Java 1.X.X Plugin Setting, bij java 1.5 of hoger ga naar /Applications/Utilities/Java/J2SE 5.0/Java Preferences
  en zet in Java Applet Runtime Parameters field het geheugen wat je wilt gebruiken, b.v. -Xmx128M for 128MB.

Geavanceerde mogelijkheden
Naast de basisbewerkingen van foto's kent de online fototool ook een aantal geavanceerde mogelijkheden:
 • Je kunt levels aanpassen, kleurbalans bepalen, verscherpen, verzadiging en contract e.d. instellen. Dat doe je via 'Afbeelding' en dan 'Aanpassen'.
 • Er zijn verschillende standaard filters gemaakt, o.a. voor zwart-wit en sepia effecten, ga naar 'Filter' om ze allemaal te zien. Tip: je kunt een filter ook toepassen op een deel van een foto, door eerst dat deel te selecteren met je muis.
 • Je kunt acties herstellen door gebruik te maken van de 'Ongedaan' knop, of 'Bewerken' en dan 'Ongedaan'.
 • Je kunt ook het canvas bepalen (de grootte van een foto zonder de foto te vergroten/verkleinen). Ga naar 'Afbeelding' en dan 'Canvas'.

Bookmarklet
We hebben ook een handige fototool.nl import bookmarklet gemaakt, hiermee kun je direct foto's en plaatjes vanaf elke webpagina direct importeren in fototool.nl en gelijk starten met bewerken. Als je de bookmarklet hebt geïnstalleerd, kun je dit starten door op elke webpagina te klikken op de bookmark.Hieronder staat uitgelegd hoe je dit moet installeren.

 • Internet Explorer: Rechter muisklik op deze fototool.nl import link, kies dan Toevoegen aan Favorieten en kies dan de Koppelingen folder om het in je toolbar te laten verschijnen.
 • Firefox: Klik en sleep deze fototool.nl import link naar je toolbar.


De fototool integreren in uw eigen website? Lees de mogelijkheden.

Nog vragen? Neem contact met ons op en we helpen je graag verder.